Uit de praktijk ..... Eigenwaarde
De man maakte een vermoeide indruk op me. Hij zat tegenover me in mijn praktijk en dronk zijn koffie. Het koffiekopje hield hij met twee handen vast alsof hij zijn handen wilde warmen. Ik liet hem eerst zijn verhaal doen en na enige sturing vertelde hij me wat hem dwars zat. Hij legde zijn koffiekopje op tafel en boog met een zucht voorover in zijn stoel. Met zijn ellebogen steunend op zijn knieën plaatste hij zijn hoofd in zijn handen: “Ik heb het gevoel dat ik niets kan, wat stel ik nu voor.”
Als therapeut weet je dat het om eigenwaarde gaat waar de cliënt mee zit. Vaak is in het verleden een overtuiging opgedaan, die je tot nu beperkt om een goed zelfbeeld te krijgen. Dat kan veel oorzaken hebben: je bent als kind niet gehoord of misschien legden je ouders de lat behoorlijk hoog. Je kan zelfs faalangst hebben ontwikkeld als je iets niet lukte. Als volwassenen kunnen we vaak wel aangeven wat we dienen te veranderen, wat er mis is aan onszelf. Daar zijn we goed in geschoold en opgevoed. Wat we wel goed doen kunnen we minder goed beoordelen of benoemen.
Deze ervaringen kan je als kind weggestopt hebben om de bijbehorende emotie niet meer te voelen. Maar vroeg of laat kan je er last van krijgen. Je lichaam wil nu eigenlijk gehoord worden. Elke emotie is een soort feedback systeem dat je vraagt om deze emotie te onderzoeken. Als therapeut ga ik dan ook met mijn cliënt op onderzoek uit. Welke kwaliteiten heeft de cliënt? Hiermee maak je iemand bewust van zijn eigen kwaliteiten en komt er een “aha” moment: “heb ik dat in me?”
Mensen zijn zich vaak niet bewust welke kwaliteiten er in zichzelf schuilen. Het zijn die eigenschappen die jezelf in eerste instantie niet als kwaliteit ervaart. Ze behoren zo natuurlijk tot je wezen, dat je ze als gewoon ervaart en niet als bijzonder. Maar het is wel de kracht die de ander in je ziet. Als therapeut zeg ik vaak dat het kwaliteiten zijn die je onderhuids bij je hebt, maar het zo normaal voor je is dat je niet eens in de gaten hebt wat jou nu zo uniek maakt.
Het is een leuke test voor jezelf om eens aan een familielid of goede vriend te vragen wat hij of zij nu zo speciaal aan jou vindt. Dan zul je merken dat men kwaliteiten opnoemt die jij zelf niet eens in de gaten hebt. Dat klopt…..het hoort bij je en het kost je geen moeite om deze te laten zien of te gebruiken.
Aan het einde van onze sessie had de vermoeide blik van de man plaats gemaakt voor een glimlach op zijn gezicht. Hij had een beter gevoel over zichzelf. Hij had zelf zijn kwaliteiten benoemd en had vooral gevoeld dat het best bijzonder is wat hij kan.
In onze volgende afspraak gaan we onderzoeken waar dan die beperkende overtuiging is ontstaan.